Twijfel blijft na geheim overleg desktopaanbesteding PDF Print E-mail
Geschreven door Eelco   
donderdag, 14 februari 2008 14:56
Staatssecretaris Heemskerk is tevreden na het besloten overleg over de desktopaanbesteding. De SP stuurt aan op ingrijpen met een motie.

Dat werd duidelijk uit interviews met de politici na het overleg achter gesloten deuren over de omstreden desktopaanbesteding voor 22 departementen met de codenaam GOUD. Webwereld onthulde eerder deze maand dat de aanbesteding erg is toegeschreven naar Microsoft-standaarden. Daarmee is het mogelijk in strijd met het Actieplan Open Standaarden van Heemskerk.

"Het was een rustige en feitelijke presentatie", vertelt staatssecretaris Frank Heemskerk tegenover Webwereld na afloop van het beraad. "De kamerleden wilden het naadje van de kous weten. Dat is een goede zaak als op het hoogste niveau, de Tweede Kamer, aandacht is voor open standaarden en open source."

Heemskerk benadrukt dat de implementatie van zijn actieplan een transitieproces is, waarin ook een aanbesteding als GOUD een rol speelt. Hij denkt dat het project een overstap op vooral open standaarden kan versnellen. Desgevraagd zegt de bewindvoerder toe de presentatie van het besloten overleg alsnog openbaar te maken.

Riskante onderneming

Voor het SP-kamerlid Arda Gerkens, die het debat aanvroeg, zijn de twijfels niet weggenomen. Zij zegt dat de ambtenaren duidelijk goede wil hebben getoond, maar volgens haar teveel vastzitten in een gesloten omgeving.

"Hierdoor hebben ze duidelijk het plan Heemskerk niet als eerste prioriteit gehad en dat zie je in het document", verzucht ze tegenover Webwereld na afloop van de hoorzitting. "Er is veel goede wil, maar de aanpak heeft toch iets van een klus die wel af is, maar toch niet helemaal af is."

Doorgaan op de ingeslagen weg is voor haar dan ook geen optie. Het goed kunnen samenwerken op basis van open standaarden is volgens haar het belangrijkste. "Ook is de aanbesteding zo een riskante onderneming", betoogt Gerkens.

"Er is tijdsdruk, de wensen van 22 departementen zijn samengevoegd tot een complex geheel en alle desktops van Financiën moeten met de verhuizing worden vervangen. Dat bij elkaar is een Big Bang en dat willen we nou allemaal niet."

Opknipmotie

Voor Gerkens is het duidelijk dat deze aanbesteding de ingrediënten bezit om een falend ICT-project te worden. "We hebben sinds November een helder rapport van de Algemene Rekenkamer dat stelt dat projecten niet te complex moeten worden. Daar ben ik het mee eens", stelt de politica.

"Mijn voorstel is dat we daar ook naar gaan luisteren en doen wat de onderzoekers voorstellen: minder complex werken en dus de aanbesteding in stukjes opknippen."

Zij wil dan ook een motie indienen om de aanbesteding eerst alleen voor het Ministerie van Financiën te laten gelden. Hierdoor gaat het niet meer om 1.700 applicaties en 5.000 macro's, maar om een fors kleiner aantal. Gaat dat goed dan kan altijd besloten worden om andere departementen te laten aanhaken.

Of de motie het gaat halen is op dit moment onduidelijk. Donderdag wordt er een afsluitend openbaar debat gehouden over de desktopaanbesteding en zal duidelijk worden hoe deze affaire een voorlopig einde krijgt.

 
 

Laatste ICT nieuws

  • Nieuwe Philips Momentum monitoren richten zich op console gaming
    MMD heeft zojuist de nieuwe monitor line-up Philips Momentum aangekondigd. Bij deze reeks ligt de focus op home entertainment, met in het bijzonder console gaming. De Philips 436M6VBPAB met een 4K UHD resolutie (3940×2160) en 43-inch VA-paneel  is het eerste model dat op de markt komt. Tijdens de presentatie claimt MMD dat de gemiddelde helderheid […]
  • GitHub lanceert een leer- en trainingtool voor ontwikkelaars
    GitHub lanceert vandaag GitHub Learning Lab, een programma dat gericht is op ontwikkelaars die nieuwe skills willen leren zonder dat ze GitHub moeten verlaten. Naast de nieuwe tool helpt GitHub je ook om de geleerde skills toe te passen op het software development platform. “GitHub wil meer zijn dan een thuis voor code. Het is […]
  • Tim Cook: Apple gaat iOS en macOS niet samenvoegen
    Er is lange tijd over gespeculeerd: Apple zou iOS en macOS willen samenvoegen. Op die manier zou het bedrijf voor een betere gebruikservaring willen zorgen. Nu stelt CEO Tim Cook echter dat het bedrijf hier niet naartoe werkt. Hij denkt dat klanten dat niet willen. Dat valt te lezen in een interview dat vandaag in […]