Gevechtstanks krijgen koelingssysteem. PDF Print E-mail
Geschreven door Eelco   
woensdag, 27 februari 2008 21:32
 Defensie wil de 82 Leopard-gevechtstanks voorzien van een klimaatbeheersingssysteem en een extra stroomvoorziening. Hierdoor zijn de gevechtstanks ook inzetbaar zijn in hete gebieden.

Dat heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Nu kunnen de dichte, gepantserde voertuigen niet ingezet worden bij een temperatuur boven 40 graden Celsius, omdat ze beperkte ventilatiemogelijkheden hebben. De hoge temperatuur binnen leidt tot problemen voor zowel de bemanning als het materieel.

Nederland wil een hoogwaardige krijgsmacht die wereldwijd kan opereren. De troepen en de wapensystemen moeten daarom ook in extreme omstandigheden inzetbaar zijn, aldus De Vries. Omdat de 82 Leopard 2-tanks die Nederland nog bezit tot zeker 2021 mee moeten, is de investering volgens de staatssecretaris doelmatig.

De Vries wil in alle tanks, waaronder 22 oefentanks, extra stroomvoorziening laten aanbrengen die noodzakelijk is voor de airconditioning. Daarnaast worden alle Leopards technisch voorbereid op de inbouw van de koeling. Maar uit kostenoverweging wordt de airco vooralsnog in 28 tanks geplaatst. De kosten van het project worden uit concurrentie-overwegingen vertrouwelijk aan de Kamer gemeld.

Laatst aangepast ( zondag, 14 september 2008 12:36 )