Chaos in China: 60 doden en 7 miljard schade PDF Print E-mail
Geschreven door Eelco   
vrijdag, 01 februari 2008 12:37
Al drie weken wordt China geteisterd door zware sneeuwval in talloze provincies in het zuiden en oosten van het land. Vandaag kwam daar opnieuw een grote hoeveelheid sneeuw bij. Chinese meteorologen spreken over de zwaarste sneeuwval in vijftig jaar. Er zouden zeker zestig mensen zijn omgekomen door de kou, sneeuw en gladheid. De economische schade wordt op dit moment geschat op ruim zeven miljard dollar.

Ruim dertig miljoen Chinezen zijn rechtstreeks getroffen zijn door de sneeuw en kou. In diverse regio's is de stroom uitgevallen en zijn wegen totaal onbegaanbaar en ligt het openbaar vervoer stil. Vooral in de provincies Henan en Anhui zijn de problemen het grootst. De oogsten zijn verloren gegaan en de steenkoolproduktie dreigt stil te vallen.

Volgende week begint het Chinese nieuwjaar en miljoenen Chinezen gaan dan traditiegetrouw op bezoek bij familie in andere delen van het land. Dit wordt in het westen ook wel de 'grootste menselijke migratie ter wereld' genoemd. Verwacht wordt dat 175 miljoen Chinezen in de weken ervoor gaan reizen. Echter ligt door de sneeuw het hele openbare leven plat. In het oosten en zuiden van China rijden geen treinen of bussen en zijn vliegvelden gesloten. Miljoenen reizigers zijn gestrand op luchthavens of stations, wat chaotische taferelen oplevert. Mensen raken in paniek door de drukte en vallen flauw. Ook dreigen er voedseltekorten in de opvangcentra.

Uit het noorden komen nu ook de eerste berichten over voedseltekorten en prijsstijgingen. Doordat het wegtransport vanuit het zuiden volledig lam ligt, kunnen vrachtwagens en treinen het noorden niet meer bereiken, waardoor de aanlevering van levensmiddelen stagneert. Andere bedrijven, zoals het staalconcern Hunan Valin, maakte vandaag bekend hun produktie te beperken door een stroomtekort. Tientallen andere fabrieken zijn geheel stilgelegd.

De Chinese regering heeft voor de getroffen provincies de noodtoestand afgekondigd en heeft ruim 700 miljoen dollar aan noodhulp toegezegd voor getroffen boeren.